sobota 29. září 2012

Koriandr



Tato bylinka s lístky podobnými petrželce pochází ze západní Asie a z východního Středomoří, kde je pěstována jako léčivá a kuchyňská bylinka již 3000 let. Rostlinka pronikavě voní po borovici, šalvěji a citronu. Využívá jí dnes řada exotických kuchyní, obzvláště populární je v kuchyni mexické a asijské. Jeho čerství lístky jsou ideální v ostrých rajčatových omáčkách, avokádových dipech, ale i v jogurtových studených omáčkách. Vynikající je v pokrmech z luštěnin a brambor. Exotické příchuti docílíme přidáním koriandru do zeleninových i masových směsí. 
Léčebné účinky:
Koriandr je používán proti nadýmání a pro zlepšení činnosti žaludku a střev. Má mírné sedativní účinky, ulehčuje odkašlávání. Podle indických pramenů zvyšuje činnost mozku a tiší migrénu. Ve středověku byl dokonce považován za účinné afrodisiakum.







Recept

Krevety v thajské omáčce


Ingredince:
500 g krevet,
3 lžíce rostlinného oleje
šťáva z 1 citrónu
hrst nadrobno nasekaného čerstvého koriandru
4 lžíce vinného octa
2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce cukru
2 stroužky česneku
2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
špetka chilli
Postup:
Krevety oloupeme a naložíme do směsi oleje, citrónové šťávy a poloviny připraveného koriandru. Necháme asi 30 minut marinovat a poté je grilujeme.
Směs vinného octa, sojové omáčky, cukru a soli přivedeme k varu a necháme vychladnout. Poté přidáme utřené stroužky česneku, nastrounaný zázvor a druhou polovinu nasekaného koriandru. Grilované krevety polijeme touto omáčkou a můžeme podávat např. s rýžovými nudlemi.




Druhý recept jsem úmyslně vybrala z velmi výživného, a u nás stále opomíjeného avokáda.






Pár informací o něm:

Avokádo a jeho výživné látky
Toto ovoce je pro mnohé důležitou složkou potravy, zejména pro vegetariány, sportovcea ty z nás, kteří z nějakého důvodu nemohou konzumovat živočišné tuky. Obsahuje totiž až 20% tuku, který je z valné části zastoupen ve formě zdraví velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin.
Podobně významné je avokádo jako zdroj bílkovin. Doporučuje se např. kojícím a těhotným ženám, op
ět vegetariánům, lidem trpícím únavou nebo pro rekonvalescenci a celkovéposílení organismu.
Dalšími důležitými látkami v tomto ovoci jsou karoteny a vitamin E, silné antioxidanty, které podporují regeneraci buněk, zbavují tělo toxinů a mají velmi kladný vliv na stav naší pleti a vlasů. Avokádo obsahuje také vitamin C a vitaminy skupiny B, zejména pyridoxin- B6 a thiamin - B1. Z minerálních látek v něm pak najdeme např. měď, důležitou prokrvetborbu, metabolismus cukrů a naše mentální zdraví a draslík, který pomáhásnižovat krevní tlak a udržuje naše srdce v kondici.

Avokádo snižuje hladinu inzulinu, pomáhá s hubnutím a povzbuzuje náš mozek
Často panuje mylná představa, že vysoký obsah tuků dělá z avokáda vysokokalorickou potravinu, přispívající k nadváze. Většina tuků v tomto ovoci je ale na bázi nenasycených mastných kyselin, které jsou tělem využívány k dalším důležitým procesům a syntézám, neukládají se tak, jako tuky nasycené. Při snaze zhubnout je chválihodné snížit příjem živočišných tuků, naše tělo však tuk potřebuje a právě nenasycené mastné kyseliny jsou velmi důležité.
Látky obsažené v avokádu také snižují hladinu inzulinu v krvi. Najdeme v něm mnoho monosacharidu manózy. Manóza je formou sacharidu, který je okamžitě využíván naším mozkem jako zdroj energie, přispívá tedy k našemu mentálnímu zdraví a psychické pohodě.

Quacamole

Ingredience:
1 avokádo
šťáva z 1/2 limetky,
sůl, pepř
1 malá chilli paprička
2 lžíce koriandru
1 zakysaná smetana
Postup:
Dužninu z avokáda vydlabeme a najemno rozmixujeme. Ochutíme limetkovou šťávou, solí a pepřem. Přidáme na drobná kolečka pokrájenou chilli papričku, smícháme s koriandrovými lístky a vmícháme zakysanou smetanu.
Podáváme jako přílohu k masu a nebo jako předkrm s nachos.

Žádné komentáře:

Okomentovat