Tato bylinka s výrazným aroma a chutí po mentolu a kmínu patří mezi nejstarší bylinky na světě.
Hojně se používá především v arabských zemích. Dodává svěží chuť letním nápojům, koktejlům, ovocným i zeleninovým salátům. Skvěle doplňuje chuť jehněčího masa, vepřového, ryb i plodů moře. Patří do zeleninových omáček, bylinkových másel, k vaječným pokrmůjm, jemné zelenini, do mletých mas či k luštěninám. Zpestří nejrůznější pudinky, dorty a jiné sladkosti.
Léčebné účinky:
Máta je v lidovém léčitelství pro své protizánětlivé účinky používána proti kožním vyrážkách a také na revma. Pomáhá při bolestech hlavy a ospalosti.
Za normálních okolností bych sem přidala recept na Mojito:-). Ale v době prohibice si budu muset vymyslet něco lepšího.
Kuskus s lilkem a mátou
Kuskus jsou do kuliček obroušená zrnka pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně.
Ingredience
- kuskus
- drůbeží vývar
- lilek
- česnek
- panenský olivový olej
- máta
- pažitka
- sůl
- pepř
Postup
Nakrájíme lilek na plátky a důkladně je osolíme. Vodu, kterou sůl vytáhne, osušíme a lilek orestujeme na oleji z obou stran spolu s plátky česneku. Poté orestovaný lilek nakrájíme na kousky, ty vmícháme i s opečeným česnekem do kuskusu uvařeného v drůbežím vývaru, a nakonec už jen přidáme nasekanou mátu a pažitku, trochu oleje, pepře a podle chuti osolíme. Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako zajímavou přílohu.
Rady:
Česnek restujte jen velmi krátce, jinak zhořkne.
Kuskus s lilkem můžete podávat i za studena.
Česnek restujte jen velmi krátce, jinak zhořkne.
Kuskus s lilkem můžete podávat i za studena.
foto: kuchařská pohotovost |
Žádné komentáře:
Okomentovat