středa 19. září 2012

Meduňka



Tato bylinka se svěží vůní připomínající citrón či limetku pochází z Malé Asie, kde byla ceněna především pro své léčebné účinky. Čerstvé lístky meduňky používáme k dochucení tvarohových pokrmů, pomazánek, bylinkových másel.Přidáváme ji do sladkých pokrmů, ovocných salátů, pudinků a můžeme ji zamíchat i do jogurtů. Skvělá je k ochucení bowlí, do míchaných nápojů, ovocných limonád a čajů. Především v jižních oblastech Evropy je využíváne k přípravě ryb, zvěřiny nebo kuřeat. Aby neztratila své aroma a chuť, nevystavujeme meduňku příliš dlouhé tepelné úpravě.
Pěstování
Meduňka má ráda slunko,během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je meduňky zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky
Léčebné účinky:
Meduňka byla dříve využívána do elixírů mládí a věřilo se, že zahání chmury. Ještě dnes je pro své sedativní účinky využívána při léčbě nespavosti, nervovém podráždění či zrychlené srdeční činnosti.

Recept

Losos na meduňce s grilovanými rajčaty


Ingredience:
4 porce lososa
8 malých vyzrálých rajčat
1 kg drobných brambor
olivový olej, hrst drobno nasekaných meduňkových lístků
sůl, pepř, 2 lžíce másla, 1 citron
Postup:
Plátky lososa osolíme a opepříme, vložíme do marinády z olivového oleje a části nasekaných meduňkových lístků a necháme 12 hodin uležet v chladu. Menší brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě, rajčata rozpůlíme, osolíme, pokapeme olivovým olejem a vložíme na gril. Lososové plátky vyjmeme z marinády a rovněž grilujeme.
Porce grilového lososa a rajčat společně s vařenými bramborami vložíme na talíř, pokapeme ropuštěným máslem a ozdobíme plátky citrónu a lístky meduňky.


Ovocná limonáda
Ingredience:
12 jahod
4 meruňky nebo 2 nektarinky
1 kelímek jahodové dřeně
hrst lístků meduňky
minerálka na dolití
Postup:
Jahody rozpůlíme, meruňky nakrájíme na kostičky, ovoce rozdělíme do čtyř hlubších skleniček, do každé přidáme 2 lžičky zmrzlé jahodové dřeně a lístky čerstvé meduňky. Dolijeme minerální vodou a podáváme se širším brčkem a lžičkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat