sobota 29. září 2012

Oregano


Bylinka s příjemně kořeněnou vůní a lehce nahořklou chutí je nejvíce používána ve Středomoří, Asii a Mexiku. Nejvíce je oregano bezesporu spojováno s kuchyní italskou, kde je nepostradatelnou surovinou při přípravě pizzy a těstovin všeho druhy a dalších specialit jihoevropské kuchyně. Čerstvé oregano můžeme použít do salátů zvláště v kombinaci s rajčaty a paprikami. Vynikající chuti docílíme, když už hotovou pizzu posypeme čerstvými lístky oregana. Používáme ho rovněž ke zvýraznění chuti masa telecího, skopového a kuřecího a plodů moře. Oregano přidáváme jako všechny čerstvé bylinky při přípravě pokrmů až nakonec, aby neztratilo své aroma a chuť.
Léčebné účinky:
Oregano se v lidovém léčitelství používá k podpoře zažívání, povzbuzení chuti k jídlu, proti kašli, při bolestech v krku a zubů. Obsahové složky oregana mají dezinfekční účinky.





Recept

Musaka s oreganem

Ingredience:
1 lilek
300 g brambor
70 ml olivového oleje
3 větší rajčata
1 menší cuketa
2 cibule
3 stroužky česneku
300 g mletého masa
hrst nasekaného čerstvého oregana
2 vejce
100 ml mléka
Postup:
Brambory nastrouháme 5 minut povaříme a okapané vložíme do olejem vymazaného pekáčku. Lilky nakrájíme na plátky, klademe na brambory, osolíme, posypeme oreganem. Oloupaná rajčata s cuketou nakrájíme na plátky a podusíme. Posekanou cibuli orestujeme, vmícháme mleté maso a opečeme. Osolíme, opepříme, posypeme nasekanám oreganem. Přidáme utřené stroužky česneku, podušená rajčata a cuketu a taktto připravenou směs rozetřeme na lilky.

Ušleháme vejce vejce s mlékem, nalijeme na musaku a zapečeme.
TIP:
Do těstíčka pro přípravu smažené zeleniny(např. květák, cuketa) přidejte najemno nasekané čerstvé oregano. Zeleninu to krásně ochutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat