pondělí 3. září 2012

Proč používat sušené, když si můžeme pěstovat čerstvé!

zdroj: google

Zvykli jsme si na výrazné chutě, na výrazné koření , všechno si můžeme koupit. Ztratili jsme také úplně důvod používat čerstvé bylinky. A přitom je to tak jednoduché a ještě nám zelené květináče krásně ozdobí a provoní kuchyň.

Proč je tedy používat? 

Bylinky podporují trávicí činnost a obsahují množství minerálních látek a vitaminů. Při jejich použití pokrm nemusíte tolik solit.
Z obyčejného pokrmu vyčarují dílo hodné šéfkuchaře. Lístek šalvěje, lžička másla a  steak - neodolatelná kombinace, která překvapí vás samotné. Čerstvá bazalka, voňavá rajčata a mozzarella - znáte jednodušší a chutnější předkrm?

Pěstovat bylinky doma v květináči je velice jednoduché..


zdroj: google





Nemáte balkon nebo zahrádku a toužíte mít čerstvé bylinky? Nezoufejte! Můžete si je vypěstovat přímo doma na okenním parapetu.  A také váš jídelníček dostane nový rozměr...

Ideální prostředí pro pěstování

Ne každý má bohužel okna kuchyně situovaná na jih, jak by tomu správně mělo být. Nezoufejte. Bylinky zkrátka umístěte na parapet okna a dopřejte jim pravidelnou zálivku. Každá bylinka potřebuje trochu jiné množství vody.Obecně platí, že zálivka postačí jednou, dvakrát za týden, pažitku, bazalku, mátu nebo petržel raději zalijte vícekrát. Pokud ještě topíte, sem tam bylinky oroste, nemají rády suchý vzduch. Teplotní rozdíl mezi dnem a nocí by neměl přesáhnout 4 stupně. Rostlinky chraňte před průvanem (zejména bazalka je na průvan hodně háklivá)!

Co se hnojení týče, není žádné umělé hnojení u bylinek potřebné, vlastně ani vhodné. Bylinky určené k přímé konzumaci by měly přijít do styku s průmyslovými hnojivy naposledy dva týdny před konzumací, proto je lepší vůbec s hnojením nezačínat. Důležitá je spíše kvalitní, ideálně mulčovaná půda a pravidelná zálivka.

V kuchyni se nejčastěji pěstuje pažitka, které se nejen daří skoro všude, ale hodí se skoro ke každému jídlu jako ozdoba i zdroj vitamínu C a dalších látek. Druhou základní bylinkou je petrželka, která má rovněž široké využití v kuchyni.
V moderní kuchyni se hojně využije také jednoletá bazalka, která krásně voní a konzumuje se v různých salátech, přidává se ale také třeba na pizzu. Bylinkářské minimum uzavíráme mátou peprnou, která se hodí do mojita, ale také do různých čajů.
Ale jak uvidíte v našem miniseriálu, dají se používat daleko zajímavější bylinky a není to nijak složité.
zdroj: google


Žádné komentáře:

Okomentovat