neděle 9. září 2012

Rozmarýn



Tento stále zelený silně aromatický keřík roste převážně ve Středomoří. V kuchyni se používají buď tmavě zelené lístky, nebo celé větvičky, které před podáváním odstraníme. Rozmarýn narozdíl od jiných bylinek neztrácí svou chuť ani dlouhým vařením. Jeho použití je opět velmi pestré. Dušené, zapečené pokrmy, pečené a grilované maso, zvláště pak jehněčí, telecí a drůbeží. Neodolatelně doplňuje chuť pečených a grilovaných ryb. Někdy se lístky rozmarýnu dávají přímo na uhlí, aby maso nasálo její aroma. Báječný je také k cuketám, lilkům, rajčatům a na b rambory.Ve větších dávkách může rozmarýn působit opojně, proto bychom s ním měli nakládat s mírou.
Léčebné účinky:
Rozmarýn je již odedávna považován za povzbuzující bylinu pomáhající zahnat melancholii. Je posilujícím prostředkem pro zažívání a lékem proti nadýmání. Můžeme je také použít do koupelí pro ošetření špatně se hojících ran nebo při revmatismu.

Recept

Jednoduché zeleninové kebaby

Ingredience:
2 červené papriky
2 zelené papriky
1 menší cuketa
1 lilek
2 cibule
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
Postup:
Papriky a lilek nakrájíme na menší kousky, cuketu a cibuli na kolečka. Z olivového oleje, citrónové šťávy, utřeného stroužku česneku, rozmarýnu a soli vytvoříme marinádu a naložíme do ní pokrájenou zeleninu. Na grilovací špejle střídavě napichujeme jednotlivé kousky zeleniny a grilujeme, až je zelenina měkká.
TIP:
Dřevnatou větvičku rozmarýnu zbavíme lístků a použijeme ji místo špejle na špízy. Maso se tím krásně provoní a ochutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat